Linkse partijen winnen Europese verkiezingen, Volt verovert extra zetel

De linkse partijen GroenLinks-PvdA mogen samen 8 leden afvaardigen naar Brussel, 2 meer dan de PVV. Dat blijkt uit een prognose op basis van uitslagen die gemeenten hebben doorgegeven aan de ANP Verkiezingsdienst.

De rechts-nationalistische partij van Geert Wilders leek op basis van een donderdag gepubliceerde exitpoll op 7 zetels af te stevenen. Na telling van 98 procent van de stemmen blijkt dat het er uiteindelijk 6 worden. De extra zetel komt terecht bij het pro-Europese Volt, dat daarmee 2 plekken heeft veroverd in het Europees Parlement.

Bij de Europese verkiezingen in 2019 behaalden de twee linkse partijen samen nog 9 zetels. De PvdA had toen een sterke troef in handen met Frans Timmermans, die door de sociaaldemocraten naar voren was geschoven als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. De PVV is nu niet vertegenwoordigd in het Europees Parlement.

De rest van de zetelverdeling komt overeen met de exitpoll van donderdag. VVD en CDA verliezen allebei 1 zetel en komen op respectievelijk 4 en 3. D66 gaat van 2 naar 3 zetels. BBB (2 zetels) en NSC (1 zetel) komen nieuw in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren en de SGP behouden allebei hun zetel.

In de aanloop naar deze verkiezingen waren er grote verwachtingen voor zowel de gevestigde als de nieuwe partijen. GroenLinks-PvdA profiteerde van een groeiende steun voor progressieve en groene politiek, terwijl de PVV hoopte te profiteren van een toename in eurosceptische gevoelens onder de kiezers. Volt, dat zich sterk maakt voor een federale en pro-Europese koers, wist onverwacht veel kiezers aan zich te binden, wat resulteerde in hun tweede zetel.

De daling in zetels voor de VVD en CDA weerspiegelt een bredere trend in heel Europa, waar traditionele centrum-rechtse partijen terrein verliezen aan zowel progressieve als populistische bewegingen. De winst van D66, die van 2 naar 3 zetels gaat, toont een hernieuwde steun voor hun liberale en pro-Europese standpunten.

Nieuwkomers BBB en NSC wisten eveneens voet aan de grond te krijgen, met respectievelijk 2 en 1 zetel. Dit suggereert een verschuiving in de politieke dynamiek en de opkomst van nieuwe spelers op het Europese toneel. De Partij voor de Dieren en de SGP behouden allebei hun zetel, wat wijst op een stabiele basis van steun voor hun specifieke agenda’s.

4o

Loading

Related Post