Herhaaldelijk Vragen om Consent Verbetert Seksuele Beleving: Nieuwe Wetgeving vanaf 1 Juli

Seks en relaties | Door Redactie

Het vragen om toestemming tijdens seksuele interacties blijkt niet alleen belangrijk voor veiligheid, maar ook voor de algehele seksuele beleving. Uit een recent onderzoek van kenniscentrum Rutgers en Ipsos I&O onder duizend jongeren blijkt dat jongvolwassenen hun seksuele ervaring een hoger cijfer geven wanneer hun partner meerdere keren om consent vraagt. Vanaf 1 juli treedt de nieuwe wet Seksuele Misdrijven in werking, die belangrijke veranderingen met zich meebrengt op het gebied van seksueel geweld en consent.

Volgens het onderzoek geven jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar een score van 8,3 aan hun seksuele ontmoeting wanneer hun partner meerdere keren om toestemming vraagt. Dit cijfer daalt naar 7,8 bij een eenmalige check en zakt verder naar 7,4 wanneer er helemaal niet om consent wordt gevraagd.

Verhoogd Veiligheidsgevoel

Het veiligheidsgevoel onder jongeren stijgt aanzienlijk bij herhaaldelijke consent checks. 91 procent van de jongeren voelt zich veilig wanneer er meerdere keren om toestemming wordt gevraagd, vergeleken met 82 procent bij eenmalig vragen en 79 procent wanneer dit helemaal niet gebeurt. Bovendien vinden jongeren de seksuele ervaring vaker prettig bij herhaaldelijke checks (88 procent), in tegenstelling tot 78 procent bij eenmalig en 75 procent bij geen enkele check.

“De angst dat consent afstemmen een moodkill is, blijkt ongegrond,” zegt Willy van Berlo, expert seksueel geweld bij Rutgers. “Herhaaldelijk vragen om toestemming, zowel verbaal als non-verbaal, zorgt ervoor dat beide partners altijd kunnen terugkomen op hun eerdere instemming, wat de seksuele ontmoeting prettiger maakt.”

Nieuwe Wet Seksuele Misdrijven

Rutgers en Ipsos I&O voerden dit onderzoek uit in aanloop naar de nieuwe wet Seksuele Misdrijven, die per 1 juli in werking treedt en consent een centrale rol toebedeelt. De wet maakt onvrijwillige seks strafbaar, zelfs zonder dwang. Dit houdt in dat iemand vervolgd kan worden voor seksueel geweld als diegene wist of kon vermoeden dat de ander geen seks wilde en toch doorging.

Momenteel is dwang een vereiste voor veroordeling, maar vanaf 1 juli geldt dit niet meer. Dwang blijft echter een strafverzwarende factor. De wet onderscheidt drie varianten:

  • Schuld: De pleger vermoedt dat de ander geen seks wil, maar gaat toch door.
  • Opzet: De pleger weet dat de ander geen seks wil, maar gaat toch door, waaronder situaties van bevriezing vallen.
  • Opzet met strafverzwaring: Er is sprake van dwang, geweld of bedreiging.

De Rol van Consent

Hoewel de nieuwe wet een stap in de goede richting is, benadrukt Rutgers dat er meer nodig is om seksueel geweld te voorkomen. “De wet beschermt slachtoffers beter, maar er is een structurele aanpak nodig om een cultuur te creëren waarin elkaars wensen en grenzen worden gerespecteerd,” aldus Rutgers. Consent moet centraal staan in seksuele en relationele vorming op scholen en daarbuiten. Daarnaast pleit Rutgers voor meer campagnes om de seksuele cultuur in Nederland te verbeteren.

Het blijft cruciaal dat jongvolwassenen leren hoe belangrijk consent is, zowel voor de veiligheid als voor de kwaliteit van hun seksuele ervaringen.

Loading

Related Post