Met grote droefheid meldt uitgeverij De Bezige Bij dat schrijver en kunstenaar Jan Cremer op 84-jarige leeftijd is overleden. Nederland verliest een icoon, die de kunst en literatuur ten diepste heeft veranderd. Cremer zal in besloten kring worden begraven.
De uitgeverij schrijft: “We zijn intens bedroefd en diep getroffen door zijn dood.”
In 1964 veroorzaakte Jan Cremer ophef met zijn boek “Ik, Jan Cremer”, dat hij op 21-jarige leeftijd schreef. Het boek werd berucht vanwege het grove taalgebruik en de expliciete seksscènes. Binnen een week was de eerste oplage uitverkocht en het werd een internationale bestseller, met 12 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. In 1966 verscheen het succesvolle vervolg, “Ik, Jan Cremer deel 2”. Daarna volgden werken als “De Hunnen”, “De Venus van Montparnasse” en “Made in USA”.
Jan Cremer werd in 2000 benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en ontving in 2020 de Frans Banninck Cocq Penning, een onderscheiding van de stad Amsterdam voor zijn culturele, maatschappelijke en economische bijdragen. De in Enschede geboren auteur woonde sinds de jaren vijftig in Amsterdam.
Cremer was nog bezig met een nieuwe roman. Of deze nog uitgebracht zal worden, is onduidelijk.
Ode aan Jan Cremer
Jan Cremer, een man die zijn stempel op de Nederlandse literatuur en kunst onuitwisbaar heeft gedrukt, is van ons heengegaan. Zijn geest van rebellie, zijn durf om taboes te doorbreken en zijn onverschrokken creativiteit maakten hem tot een ware pionier. Cremer’s debuutroman “Ik, Jan Cremer” was meer dan een boek; het was een schokgolf door de gevestigde orde. Zijn woorden waren rauw, direct, en ongepolijst – een spiegel van zijn eigen ongetemde geest.
De schok en het tumult die zijn werk veroorzaakten, maakten plaats voor bewondering en respect. Zijn boeken werden wereldwijd gelezen, zijn schilderijen bewonderd, en zijn invloed gevoeld in elke hoek van de kunsten. Jan Cremer leefde zoals hij schreef: vol vuur, passie en zonder remmingen.
In zijn werk weerklonk de roep om vrijheid, de afkeer van het burgerlijke en het verlangen naar avontuur. Hij was niet alleen een schrijver en kunstenaar, maar een levenskunstenaar die de grenzen van het mogelijke opzocht en verlegde. Zijn leven en werk inspireerden velen om buiten de gebaande paden te treden en hun eigen weg te vinden.
Vandaag nemen we afscheid van een groot man, maar zijn nalatenschap blijft. Jan Cremer leeft voort in zijn boeken, zijn schilderijen, en in de harten van degenen die hij heeft geraakt. We zijn intens bedroefd door zijn verlies, maar ook dankbaar voor de erfenis die hij ons heeft nagelaten.
Rust zacht, Jan Cremer. Jouw kunst en woorden zullen ons blijven inspireren en uitdagen, nu en in de toekomst.