Het Drentse Landschap brengt ter gelegenheid van haar 90-jarig bestaan speciaal boekje ‘Daolders’ uit

Dit jaar viert Het Drentse Landschap haar 90-jarige bestaan. De stichting zet zich sinds haar oprichting in 1934 in voor de kostbare natuur van Drenthe, haar unieke landschap en monumentale erfgoed. Speciaal ter gelegenheid van dit jubileum heeft Het Drentse Landschap een boekje gemaakt genaamd ‘Daolders’ met 90 interessante weetjes uit de geschiedenis van de organisatie. Het eerste exemplaar van ‘Daolders’ werd onlangs door Sonja van der Meer, directeur/bestuurder van Het Drentse Landschap, uitgereikt aan de commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma.

90 Daolderse plekkies

In het boekje ‘Daolders’ zijn negentig ‘daolderse plekkies’ in de spotlight gezet. Dit zijn plekken die worden gekoesterd en in de lange geschiedenis van Het Drentse Landschap vooral voor de geest staan. Historische plaatsen die ons land bepaald hebben en planten en dieren waar we zuinig op moeten zijn. Met het Drentse woord ‘daolders’ wordt de waardevolle en kostbare waarde van de plekken die worden aangedaan, onderstreept. Behalve een boekje om door te neuzen, staan er ook tips in om zelf op pad te gaan.  

Terugblikken op 90-jaar Het Drentse Landschap

In eerste instantie lag er het idee om alle 90 jaren van Het Drentse Landschap te voorzien van een typerend verhaal. Daarbij kwam echter al snel naar voren dat de tijdlijn van de negentig jaar een vrij grillige geschiedenis kent. Vanuit het huidige perspectief lijken er in de eerste dertig jaar slechts hier en daar gedenkwaardige feiten te zien te zijn, terwijl de laatste dertig jaar vol noemenswaardige feiten lijken te zijn bedolven.

 Cadeautje voor de beschermers

Het boekje ‘Daolders’ is een cadeautje voor de beschermers van Het Drentse Landschap. Deze beschermers zorgen er door de jaren steeds weer voor dat de stichting haar werk als natuur- en erfgoedorganisatie kan blijven doen. Iedereen die dit jaar nog beschermer wordt, ontvangt naast de Landschapsgids Drenthe dit jaar ook het boekje ‘Daolders’ als welkomstcadeau (op=op).

Loading

Related Post