Diep verscholen in het Drentse landschap, tussen de uitgestrekte velden en langs de Verlengde Hoogeveensche Vaart, ligt het schilderachtige buurtschap Grevenberg. Een plek doordrenkt van geschiedenis, waar de tijd zijn sporen heeft achtergelaten op de oevers van het kanaal en in de herinneringen van de bewoners.
Het is 1843, en de naam Grevenberg wordt voor het eerst genoemd, slechts als aanduiding van de heuvel ter plaatse. Het buurtschap zelf moet nog geboren worden. De Verlengde Hoogeveense Vaart, als een levensader door het gebied, komt tot leven in 1860 wanneer het eerste schip met turf zijn weg baant door het met de hand gegraven kanaal. Dit markeert het begin van een nieuwe fase voor Grevenberg, waar boerderijen aan weerszijden van het water verrijzen en het gebied een bloeiende ontwikkeling doormaakt.
Echter, de geschiedenis van Grevenberg kent ook duistere tijden. Op 10 mei 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt de vrede ruw verstoord door het angstaanjagende geratel van zware Duitse mitrailleurs. Nederlandse militairen bieden dapper verzet, maar zijn uiteindelijk kansloos tegenover de overmacht. In de nasleep van de strijd worden 24 militairen gevangengenomen en weggevoerd. De oorlogstijd laat diepe littekens achter in de herinnering van Grevenberg.
De bevrijding werpt echter een nieuw licht op de buurtschap. Via de Grönningweg arriveren Poolse militairen bij de Grevenbergsebrug en bevrijden het gebied van de bezetter. Een moment van vreugde en hoop, maar ook een herinnering aan de prijs die betaald moest worden voor vrijheid.
In 1877 wordt de Grevenberg in verband gebracht met een gravenheuvel, een verwijzing naar het Hunnenkerkhof Grafveld uit de IJzertijd, daterend van rond 800 voor de jaartelling. Een oude begraafplaats met indrukwekkende grafheuvels en talloze urnen. Opgegraven restanten onthullen de eeuwenoude geheimen van dit historische grafveld, waar crematieresten, houtskool en urnen getuigen van lang vervlogen tijden.
Hoewel het grootste deel van de begraafplaats is verdwenen, blijft een gerestaureerd restant van het grafveld in Grevenberg sinds 2001 onder het beheer van Het Drentse Landschap. Deze plek, waar rechthoekige prehistorische grafmonumenten te vinden zijn, vormt een uniek stukje erfgoed in Nederland en herinnert aan de lang vervlogen tijdperken die Grevenbarg hebben gevormd tot wat het vandaag is.