Een vergoeding krijgen voor je inzet tijdens een stage is de hoop van elke student, maar niet altijd wordt er een stagevergoeding gegeven. Wil je echter het onderwijs in, in het bijzonder leerkracht worden in het voortgezet onderwijs? Dan mag je juichen, want er worden plannen gemaakt voor een vaste stagevergoeding.
Zo hoeven leraren in spe in de nabije toekomst niet meer zonder vergoeding stage te lopen tijdens hun opleiding.
De leden van de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad, hebben ingestemd met een voorstel daarvoor. Daarbij worden de verschillen aangepakt die er nu zijn tussen hoe scholen en regio’s omgaan met stagevergoedingen.
De VO-raad gaat over de uitwerking van een regeling op korte termijn in gesprek met de bonden. De bedoeling is dat een en ander in de cao wordt vastgelegd.
“Een stagevergoeding maakt een keuze voor het voortgezet onderwijs aantrekkelijker en doet recht aan de waardering van de stagiair/student. Tevens vermindert het de noodzaak van een bijbaan waardoor studenten zich volledig kunnen concentreren op hun opleiding”, aldus de raad.
Volgens de plannen komen er geen vergoedingen voor de snuffel- en oriëntatiestages in het eerste jaar. In het tweede jaar is de voorgestelde algemene vergoeding voor twee dagen stage per week 100 euro per maand. In het derde jaar moet het 250 euro per maand worden en in het vierde en laatste jaar 400 euro per maand. Bij meer uren per week worden de bedragen verhoogd.