Samenwerken met COA-hosts: Praktijkvoorbeelden

Het ‘COA-host’ project is ontworpen om nieuwkomers in Drenthe een gevoel van welkom en veiligheid te geven. Op de stations Emmen en Zwolle biedt een speciaal team van hosts begeleiding aan asielzoekers die onderweg zijn naar het aanmeldcentrum in Ter Apel. Deze aanpak heeft niet alleen bijgedragen aan een gevoel van welkom voor nieuwkomers, maar heeft ook de overlast op de stations en in bussen naar het aanmeldcentrum aanzienlijk verminderd. Eind april bezocht gedeputeerde Yvonne Turenhout de vrijwilligers op Station Emmen.

Het project behaalde de tweede plaats bij het Compliment van Drenthe 2023.

Wat doen COA-hosts precies?

COA-hosts zorgen ervoor dat nieuwkomers die op weg zijn naar het aanmeldcentrum in Ter Apel ondersteuning krijgen wanneer ze aankomen op station Zwolle of Emmen. Het bijzondere aan dit team is dat alle vrijwilligers een vluchtelingenachtergrond hebben, wat ervoor zorgt dat zij de nieuwe asielzoekers begrijpen en met hen kunnen communiceren. Ze helpen bijvoorbeeld met het vertalen van reisinformatie, begeleiden nieuwkomers naar de pendelbus naar Ter Apel, assisteren bij de aanschaf van vervoersbewijzen en helpen met bagage. Kortom, de COA-hosts maken de reis voor onze tijdelijke inwoners aangenaam. Bovendien zetten ze zich in voor alle andere reizigers die hulp nodig hebben. Dit initiatief draagt bij aan de integratie van mensen met een vluchtelingenachtergrond in de Drentse samenleving en cultuur.

Het ontstaan van COA-hosts

Roel Knijnenburg, projectleider en initiatiefnemer van het ‘COA-host’ project, legt uit: “Tijdens mijn werk bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zag ik vaak asielzoekers verdwalen op het COA-terrein. Dit inspireerde mij om huidige bewoners in te zetten om nieuwe asielzoekers te begeleiden, zodat ze niet langer verdwalen en meteen in contact kunnen komen met andere bewoners met dezelfde achtergrond. Dit zorgt voor veel rust. Omdat dit project succesvol was, werd ik vanuit het COA benaderd met de vraag of het mogelijk was om de hosts ook op stations en bussen in te zetten om overlast te verminderen.”

Samenwerking

Roel vervolgt: “We kregen al snel steun van de gemeente Emmen, Arriva en Qbuzz. Op station Zwolle werken we samen met de Nederlandse Spoorwegen. Om nieuwkomers op hun bestemming te krijgen, moeten we met deze vervoerders samenwerken op de stations Emmen en Zwolle. Er was regelmatig sprake van miscommunicatie, vooral door taal- en cultuurverschillen. Als onze hosts met nieuwkomers praten, lukt het ons wél om de boodschap over te brengen. Dit maakt een groot verschil!”

Tevredenheid over behaalde resultaten

“Alle betrokken partijen zijn erg blij met de resultaten”, zegt Roel met een grote glimlach. “Ik ben trots op alle 16 vrijwilligers in Emmen en de 22 vrijwilligers in Zwolle. Er is bijna geen overlast meer. Ook voelen nieuwe asielzoekers zich welkom, gezien en begrepen. Het gaat steeds beter, omdat de COA-hosts hun werk goed doen.”

Betrokkenheid

Tijdens haar werkbezoek werd Yvonne Turenhout ontvangen door enthousiaste COA-hosts, Roel Knijnenburg (COA), Klaas van der Veen (locatiemanager azc Assen), Harry Stuulen (manager Qbuzz) en Kim Wessels (Coördinator Serviceteam Arriva). Ze was erg onder de indruk: “De betrokkenheid van de COA-hosts is hartverwarmend. Dag in dag uit zetten zij zich in om nieuwkomers op weg te helpen. Ondanks hun eigen achtergrond en situatie, dragen zij bij met een gastvrijheid en vriendelijkheid die nieuwkomers zich echt welkom laten voelen in Drenthe.”

Loading

Related Post