Eind maart ontvingen 39.000 jongeren tot 27 jaar een bijstandsuitkering, een stijging van 8 procent vergeleken met een jaar eerder. Dit markeert het vijfde achtereenvolgende kwartaal waarin het aantal jongeren in de bijstand toeneemt, aldus cijfers van het CBS.
CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen wijst erop dat jongeren sneller in de bijstand belanden wanneer zij geen baan kunnen vinden. Oudere werkzoekenden hebben vaak recht op WW-uitkeringen en vermijden daardoor de bijstand bij kortdurende werkloosheid. Daarnaast is de werkloosheid onder jongeren hoger dan onder andere leeftijdsgroepen.
Maar waarom is de werkloosheid onder jongeren zo hoog? Na het afronden van hun opleiding komen velen van hen terecht in een arbeidsmarkt die niet altijd een match biedt met hun vaardigheden. Het resultaat is vaak een frustrerende zoektocht naar een baan die aansluit bij hun opleiding, zonder succes. Hebben ze dan de verkeerde studiekeuze gemaakt? En wat nu: opnieuw studeren of genoegen nemen met een baan die niet voldoet aan hun verwachtingen?
In totaal ontvingen afgelopen kwartaal 403.000 mensen een bijstandsuitkering, een stijging van 1 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit is het derde kwartaal op rij dat het totale aantal bijstandsontvangers toeneemt.
Toch blijft Van Mulligen optimistisch. “De arbeidsmarkt is nog altijd zeer krap, dus mensen kunnen nog steeds aan een baan komen,” stelt hij. Deze positieve kijk contrasteert echter scherp met de werkelijkheid waarmee veel jongeren geconfronteerd worden. Terwijl de statistieken een groeiend aantal bijstandsaanvragen onder jongeren laten zien, blijft de vraag onbeantwoord: wat doet de overheid om deze trend te keren en hoe kunnen we voorkomen dat een hele generatie vastloopt in werkloosheid en bijstandsafhankelijkheid?