Hollandse Erwtensoep (Snert)
Ingrediënten:
- 500 gram spliterwten
- 2 liter water
- 1 rookworst
- 1 flinke schouderkarbonade (ongeveer 300 gram)
- 1 stuk spek (ongeveer 200 gram)
- 2 laurierbladeren
- 1 prei, in ringen gesneden
- 2 winterwortels, in blokjes gesneden
- 1/2 knolselderij, in blokjes gesneden
- 2 aardappelen, in blokjes gesneden
- 1 ui, fijngehakt
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
- 1 bosje bladselderij, fijngehakt
- Peper en zout naar smaak
Instructies:
- Voorbereiding:
- Spoel de spliterwten goed af onder koud water.
- Koken:
- Doe de spliterwten in een grote soeppan en voeg 2 liter water toe.
- Voeg de schouderkarbonade, het spek en de laurierbladeren toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes sudderen gedurende ongeveer 45 minuten. Schep regelmatig het schuim van de soep af.
- Groenten toevoegen:
- Voeg de prei, wortels, knolselderij, aardappelen, ui en bleekselderij toe aan de pan.
- Laat de soep nog ongeveer 30 minuten zachtjes koken totdat alle groenten gaar zijn en de spliterwten zijn opgelost.
- Vlees toevoegen:
- Haal de schouderkarbonade en het spek uit de soep, snijd het vlees in stukjes en voeg het terug in de pan.
- Voeg de rookworst toe aan de pan en laat deze nog 15 minuten meekoken.
- Afwerking:
- Verwijder de laurierbladeren.
- Voeg de fijngehakte bladselderij toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
- Serveren:
- Serveer de erwtensoep heet, eventueel met roggebrood en katenspek ernaast.
Tips:
- De soep is de volgende dag vaak nog lekkerder omdat de smaken goed kunnen intrekken.
- Je kunt de soep naar wens dikker maken door langer te koken of meer spliterwten toe te voegen.
Geniet van je warme, troostende erwtensoep op deze koude, natte junidag!
4o