Op een koude en natte dag in juni is er niets beter dan een heerlijk verwarmend gerecht. Hier is een recept voor een smaakvolle Hollandse erwtensoep (snert) die perfect is voor zo’n dag.

Hollandse Erwtensoep (Snert)

Ingrediënten:

  • 500 gram spliterwten
  • 2 liter water
  • 1 rookworst
  • 1 flinke schouderkarbonade (ongeveer 300 gram)
  • 1 stuk spek (ongeveer 200 gram)
  • 2 laurierbladeren
  • 1 prei, in ringen gesneden
  • 2 winterwortels, in blokjes gesneden
  • 1/2 knolselderij, in blokjes gesneden
  • 2 aardappelen, in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
  • 1 bosje bladselderij, fijngehakt
  • Peper en zout naar smaak

Instructies:

  1. Voorbereiding:
    • Spoel de spliterwten goed af onder koud water.
  2. Koken:
    • Doe de spliterwten in een grote soeppan en voeg 2 liter water toe.
    • Voeg de schouderkarbonade, het spek en de laurierbladeren toe.
    • Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes sudderen gedurende ongeveer 45 minuten. Schep regelmatig het schuim van de soep af.
  3. Groenten toevoegen:
    • Voeg de prei, wortels, knolselderij, aardappelen, ui en bleekselderij toe aan de pan.
    • Laat de soep nog ongeveer 30 minuten zachtjes koken totdat alle groenten gaar zijn en de spliterwten zijn opgelost.
  4. Vlees toevoegen:
    • Haal de schouderkarbonade en het spek uit de soep, snijd het vlees in stukjes en voeg het terug in de pan.
    • Voeg de rookworst toe aan de pan en laat deze nog 15 minuten meekoken.
  5. Afwerking:
    • Verwijder de laurierbladeren.
    • Voeg de fijngehakte bladselderij toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
  6. Serveren:
    • Serveer de erwtensoep heet, eventueel met roggebrood en katenspek ernaast.

Tips:

  • De soep is de volgende dag vaak nog lekkerder omdat de smaken goed kunnen intrekken.
  • Je kunt de soep naar wens dikker maken door langer te koken of meer spliterwten toe te voegen.

Geniet van je warme, troostende erwtensoep op deze koude, natte junidag!

4o

Loading

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *