Ingrediënten:
- 4 zalmfilets
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 1 kop quinoa
- 2 koppen water of bouillon
- 1 avocado, in blokjes gesneden
- 1 komkommer, in kleine blokjes gesneden
- 1 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
- 1 rode ui, fijngehakt
- 1 sinaasappel, geschild en in kleine stukjes gesneden
- 1 limoen, geschild en in kleine stukjes gesneden
- 1 eetlepel verse koriander, fijngehakt
- 1 eetlepel verse munt, fijngehakt
- Sap van 1 limoen
- 1 eetlepel honing
- Optioneel: een snufje chilivlokken voor extra pit
Bereidingswijze:
- Quinoa koken:
- Spoel de quinoa af onder koud water.
- Breng 2 koppen water of bouillon aan de kook in een pan. Voeg de quinoa toe, zet het vuur laag en laat het 15-20 minuten zachtjes koken tot de quinoa gaar is en het water is opgenomen. Haal van het vuur en laat afgedekt staan.
- Zalm grillen:
- Verhit de grill of een grillpan op middelhoog vuur.
- Bestrijk de zalmfilets aan beide kanten met olijfolie en bestrooi met zout en peper.
- Grill de zalmfilets ongeveer 4-5 minuten aan elke kant, of tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn. Laat ze even rusten.
- Citrussalsa bereiden:
- Meng in een kom de sinaasappelstukjes, limoensap, avocado, komkommer, paprika, rode ui, koriander, munt en honing. Voeg een snufje zout, peper en eventueel chilivlokken toe. Meng alles goed door elkaar.
- Quinoa op smaak brengen:
- Meng de gekookte quinoa met een beetje olijfolie, zout, peper en het sap van een halve limoen.
- Serveren:
- Verdeel de quinoa over de borden. Leg de gegrilde zalmfilets op de quinoa en schep de citrussalsa over de zalm.
Serveertip:
Serveer de gegrilde zalm met een glas verfrissende iced tea of een lichte, gekoelde witte wijn.
Dit gerecht is heerlijk licht, fris en perfect voor de zomer. De combinatie van de sappige zalm, de frisse citrussalsa en de voedzame quinoa maakt dit tot een uitgebalanceerde en smakelijke maaltijd. Eet smakelijk!