Niets is beter dan een hartverwarmend gerecht om de moed erin te houden tijdens een regenachtige of koude zomer. Een recept dat zowel troostend als heerlijk is, is een klassieke Franse uiensoep. Het is eenvoudig te maken en perfect om op te warmen. Hier is het recept:
Ingrediënten:
- 6 grote uien, dun gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 50 gram boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 liter runderbouillon
- 250 ml droge witte wijn (optioneel)
- 1 laurierblad
- 1 takje verse tijm (of 1/2 theelepel gedroogde tijm)
- Zout en peper naar smaak
- 1 stokbrood, in plakjes gesneden
- 200 gram geraspte Gruyère of Emmentaler kaas
Instructies:
- Karamelliseer de uien:
- Smelt de boter met de olijfolie in een grote, zware pan op middelhoog vuur.
- Voeg de gesneden uien toe en kook ze langzaam, roer regelmatig, totdat ze goudbruin en gekarameliseerd zijn (dit duurt ongeveer 30-40 minuten).
- Voeg de knoflook toe en kook nog 1-2 minuten.
- Voeg de vloeistoffen en kruiden toe:
- Voeg de wijn toe (indien gebruikt) en roer om de aanbaksels van de bodem van de pan los te maken.
- Voeg de runderbouillon, het laurierblad en de tijm toe. Breng aan de kook, verlaag dan het vuur en laat het 30 minuten zachtjes koken.
- Verwijder het laurierblad en takje tijm. Breng op smaak met zout en peper.
- Bereid de croutons:
- Terwijl de soep suddert, verwarm je de oven voor op 180°C.
- Leg de plakjes stokbrood op een bakplaat en rooster ze in de oven tot ze goudbruin zijn, ongeveer 10 minuten.
- Haal ze uit de oven en wrijf ze licht in met een doorgesneden knoflookteentje.
- Samenstellen en serveren:
- Verwarm de grill van je oven voor.
- Schep de soep in ovenbestendige kommen. Leg een of twee plakjes geroosterd stokbrood op de soep en bestrooi royaal met geraspte kaas.
- Plaats de kommen onder de grill totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.
- Serveer:
- Haal de kommen voorzichtig onder de grill vandaan (let op, ze zijn heet!) en serveer direct.
Deze soep is perfect om je op te warmen en je humeur een boost te geven op een sombere zomerdag. Geniet ervan!
4o