Stel je voor, je toekomst hangt aan een zijden draadje en je gezondheid staat op het spel. Gelukkig is daar het UWV om je te helpen! Of nou ja, helpen… misschien is het woord “falen” toepasselijker. Want ja, in meer dan de helft van de gevallen worden de arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen bij het UWV gewoon niet zorgvuldig uitgevoerd. Fantastisch toch?
Uit een intern onderzoek van het UWV, dat het AD in handen heeft, blijkt dat bij een steekproef van 239 dossiers de urenbeperking in de helft van de gevallen niet eens juist getoetst was. Dat geeft je toch vertrouwen in de toekomst? Het is tenslotte heel geruststellend te weten dat de organisatie die bepaalt hoeveel uren je nog kunt werken, deze beoordeling maar voor de helft van de tijd goed doet.
En hoe kan dit gebeuren? Ach, kleinigheidjes zoals het niet volledig opvragen van medische gegevens of verzekeringsartsen die niet voldoende onderzoek doen. Maar wie maakt zich daar nou druk om? Je zou bijna denken dat medische informatie belangrijk is voor zo’n beoordeling. Wat een grap!
En dan hebben we nog de telefonische beoordelingen, vooral bij herkeuringen. Een absoluut meesterwerk van onzorgvuldigheid, want in 80 procent van de gevallen is het eindoordeel niet geloofwaardig. Waarom zou je ook geloofwaardige beoordelingen verwachten als je iemand alleen maar telefonisch spreekt? Dat is zó ouderwets.
Voor mensen met psychische stoornissen is het feest helemaal compleet. Hier worden relatief veel onzorgvuldige beoordelingen gegeven. Want ja, psychische aandoeningen zijn natuurlijk makkelijk te beoordelen zonder gedegen onderzoek. Het is toch bijna bewonderenswaardig hoe het UWV hierin slaagt.
Het UWV bevestigt dat er in veel gevallen sprake is van onzorgvuldigheid, maar hey, dat betekent niet dat de daadwerkelijke beoordeling onjuist was. Natuurlijk niet! Het UWV heeft namelijk richtlijnen opgesteld voor wat een verzekeringsarts allemaal moet rapporteren. Dat die richtlijnen door de werkdruk en lange wachtrijen niet altijd gevolgd worden, is natuurlijk een detail. Wees gerust, jouw beoordeling is vast gebaseerd op de richtlijnen die niemand volgt.
Maar geen zorgen, als je het niet eens bent met je beoordeling, kun je altijd bezwaar maken. Dan wordt je zaak opnieuw beoordeeld. Want niets geeft zoveel vertrouwen als weten dat de eerste beoordeling wellicht een loterij was, maar de tweede beoordeling misschien iets beter is.
Dus als je je onzeker voelt over je toekomst en je gezondheid, wees gerust: het UWV staat klaar om je te helpen, of in ieder geval om het compleet te verknoeien. Is dat niet geruststellend?