In een verrassende wending die ons allemaal overvalt zoals een regenbui op een zonnige dag, heeft Shell aangekondigd dat het banen gaat schrappen bij hun divisie voor offshore windparken. Bloomberg, die altijd goed is in het brengen van dit soort vrolijk nieuws, meldt dat de grootste klappen in Europa gaan vallen. Dit nieuws komt uiteraard niet als een verrassing voor energie-expert Ronald de Zoete, die opmerkt dat de lucht al een tijdje uit de offshore windprojecten is.
De laatste twee jaar is het duidelijk geworden dat bedrijven die zich met windparken bezighouden, enorme afschrijvingen moeten doen. Miljarden, om precies te zijn. En aandeelhouders, die schattige wezens, willen natuurlijk dat er meer geld verdiend wordt. Want ja, wie heeft er nou groene ambities als er ook geld verdiend kan worden? Minder inzet op windparken dus, en meer focus op iets wat wél rendeert. Iets als, laten we zeggen, fossiele brandstoffen misschien?
Het exacte aantal banen dat geschrapt wordt, blijft nog een mysterie. Misschien omdat het plan nog niet helemaal door het management is goedgekeurd? Of misschien omdat ze ons graag in spanning willen houden? Wie zal het zeggen. Wat wel duidelijk is, is dat dit banenverlies in de duurzame sector behoorlijk wringt met Shell’s groene ambities. Je weet wel, die ambities om hun CO2-voetafdruk drastisch te verkleinen.
De Zoete legt het haarfijn uit: investeren in wind ligt voor de hand, want het veroorzaakt geen CO2-uitstoot. Maar ja, als Shell honderd procent groen zou gaan, zouden ze uiteindelijk tienduizenden mensen moeten ontslaan. En dat willen we natuurlijk niet. Dus moeten ze balanceren tussen het ontslaan van mensen en vergroening. Oh, en vergeet niet de aandeelhouders te pleasen, want die willen winst zien.
Shell heeft in het verleden flink geïnvesteerd in windparken. Maar dat gaan ze nu afbouwen. Althans, de projecten die nog niet goedgekeurd zijn. Aandeelhouders willen namelijk dat de koers twintig procent stijgt. Anders verhuizen ze hun beursnotering van Amsterdam naar de Verenigde Staten. Dus ja, meer investeren in rendabele projecten zoals olie en gas. Want wie heeft er nou tijd voor wind als er zoveel winst te behalen is in de fossiele industrie?
Met zulke briljante strategieën lijkt Shell zich perfect voor te bereiden op een glanzende, groene toekomst. Of niet soms?
4o