De iconische watertoren van Coevorden, een rijksmonument dat dateert uit 1914, heeft een nieuwe eigenaar en een spannende toekomst in het vooruitzicht. Erik Buursema, een bouwkundige uit Erm, heeft de toren overgenomen van de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) met ambitieuze plannen om er een duurzame woning van te maken.
Duurzaam en Modern Wonen in een Monument
Buursema’s visie is om de watertoren om te toveren tot een moderne, gasloze woning die voldoet aan de nieuwste duurzaamheidseisen. Dit vormt een aanzienlijke uitdaging vanwege de monumentale status van het gebouw. “Je kunt hier niet conform de modernste eisen bouwen, omdat het een monument betreft,” legt Buursema uit.
Hoewel hij zelf niet van plan is om er te wonen, ziet Buursema mogelijkheden voor een unieke bewoner, zoals een kunstenaar die de ruimte ook als galerie kan gebruiken.
Uitdagingen en Passie voor Historie
Met zijn bouwbedrijf uit Erm en ervaring als bouwkundige voelt Buursema zich goed uitgerust om deze uitdaging aan te gaan. “Ik hou van oude gebouwen en de historie. Ik zie een uitdaging om van unieke objecten iets leuks te maken,” zegt hij.
De watertoren is inderdaad uniek. Met een hoogte van 32,5 meter en een waterreservoir van 150 duizend liter, heeft de toren een rijke geschiedenis als essentieel onderdeel van de waterdrukvoorziening in de regio, voordat pompstations deze taak overnamen.
Tweede Kans voor de Watertoren
Buursema is niet de eerste ondernemer die de potentie van de watertoren inziet. Een eerdere poging om de toren te transformeren in een luxe hotelsuite strandde door stijgende bouwkosten en een misgelopen subsidie. Gelukkig bood dit Buursema een nieuwe kans.
“In 2020 had Buursema zich al ingeschreven als potentiële koper van de watertoren en werd hij tweede. Toen de vorige projectontwikkelaar zijn plannen staakte, hebben we Buursema opnieuw benaderd. Gelukkig had hij nog steeds interesse,” vertelt Andries Ophof van de WMD.
Vooruitblik
Het koopcontract is inmiddels getekend, hoewel de exacte aankoopprijs vertrouwelijk blijft. De WMD is blij met de nieuwe bestemming van de toren. “Ons doel is dat de watertoren tot in de eeuwigheid blijft bestaan. Als het gebouw een bestemming heeft, is die kans een stuk groter,” aldus Ophof.
Buursema verwacht over ongeveer twee jaar met de bouw te kunnen beginnen. De plannen zijn nog in ontwikkeling, en de gesprekken met de gemeente Coevorden over de benodigde vergunningen lopen nog. Toch lijkt de toekomst van de Coevorder watertoren veelbelovend en vol nieuwe mogelijkheden.