Het personeelstekort bij de gemeente Coevorden loopt op en dat zullen ook de inwoners gaan merken. “De vooruitzichten zijn allesbehalve gunstig. Er moet nu echt meer gaan gebeuren om dit tekort te dempen,” verklaarde Henk Mulder, fractievoorzitter van BBC2014, de grootste partij in de gemeenteraad van Coevorden, tijdens de recente raadsvergadering.
Mulder uitte zijn zorgen over de snel stijgende kosten voor het inhuren van externe krachten. Waar de gemeente in 2017 nog 1,3 miljoen euro besteedde aan externe inhuur, was dat bedrag vorig jaar opgelopen tot bijna 8,5 miljoen euro. “Dit voelt als een infuus, hier moeten we vanaf. Te veel en te lang mensen inhuren is niet goed, omdat daarmee ook kennis verdwijnt,” aldus Mulder.
Veiligheid en Zorg in Gedrang
De gevolgen van het personeelstekort zullen ook merkbaar zijn voor de inwoners. Zo voorziet Mulder langere wachttijden voor zorgaanvragen en problemen op het gebied van veiligheid en handhaving. Deze zorgen werden gedeeld door de fractie van de VVD. Floris Vulto, VVD-fractievoorzitter, bekritiseerde het gebrek aan een concreet plan van aanpak: “Hoe gaan we het nu concreet voor elkaar krijgen dat we de groep vaste krachten versterken en de inhuur verminderen?”
Regionale Samenwerking als Oplossing?
Henk Bouwers van de PPC-fractie stelde soepelere regels of gunstige hypotheken voor nieuwe ambtenaren voor om een baan bij de gemeente aantrekkelijker te maken. Mulder pleitte voor meer regionale samenwerking, naar voorbeeld van bestaande verbanden in Brabant en Friesland, waarbij werknemers bij verschillende gemeenten werken. “Daarmee kun je de krapte te lijf gaan en zorg je er ook nog eens voor dat medewerkers een veelzijdig takenpakket hebben, dus dat is aantrekkelijker.”
Plannetje van Aanpak
Burgemeester Renze Bergsma nam de suggesties ter harte en benadrukte het belang van samenwerking. Binnenkort wil de gemeente een bijeenkomst organiseren om meer ideeën te verzamelen om het werken bij de gemeente aantrekkelijker te maken. “Een eenvoudig plannetje van aanpak is er niet zomaar. Dit is iets waar we de komende jaren aan zullen moeten trekken,” aldus Bergsma.
Wat betreft de zorgen over handhaving en veiligheid, nuanceerde Bergsma het beeld. Hij gaf aan dat veel taken nog voldoende kunnen worden uitgevoerd, maar dat de knelpunten vooral liggen bij de handhaving van zaken bij grote industriële bedrijven en de aanpak van ondermijning.
Conclusie
De gemeenteraad van Coevorden staat voor een grote uitdaging om het personeelstekort aan te pakken en de kosten voor externe inhuur terug te dringen. Zonder een helder en concreet plan van aanpak dreigt het personeelstekort de continuïteit en stabiliteit van de gemeente te ondermijnen, met merkbare gevolgen voor de inwoners op het gebied van zorg, veiligheid en dienstverlening.
4o