Het idyllische Van Heutszpark in Coevorden, eens een oase van rust voor bewoners en bezoekers, is nu getransformeerd tot een domein van overmatige ganzenoverlast. Marcel Langes, een bewoner uit de buurt, verwoordt de zorgen van velen: “Ja, ganzen horen bij Coevorden. Maar de hoeveelheid is nu zo groot dat het park niet meer voor de mensen is, maar voor de dieren. Het is een beetje omgedraaid.”
Escalerende Overlast
De problemen zijn talrijk: wandelpaden bedekt met ganzenpoep, het moeilijk kunnen lopen zonder uit te glijden, en het agressieve gedrag van de ganzen wanneer ze jongen hebben. “De overlast betreft de hoeveelheid poep die ze uitscheiden, het slecht kunnen lopen op de paden en het agressieve gedrag dat ze vertonen naar wandelaars als ze jongen hebben,” aldus Langes.
De snelle toename van de ganzenpopulatie, met gemiddeld acht tot veertien jongen per paar per seizoen, heeft het park praktisch onbruikbaar gemaakt voor recreatie. Ondanks dat de paden twee keer per week worden schoongemaakt, blijft de overlast onverminderd groot.
Langdurig Probleem Zonder Oplossing
De politieke partij BBC 2014 heeft de kwestie al meerdere malen bij de wethouder aangekaart en stelt voor om een beheerplan op te stellen en aan geboortebeperking te doen. “Je kunt eieren gaan schudden of je gaat ze lakken. Dan komen er maar één of twee uit. Voor die ganzen maakt dat niet uit, maar wel voor het park en de mensen,” zegt Hans Weering, raadslid voor BBC 2014.
Hoewel de gemeente Coevorden al in 2018 heeft gevraagd om de eieren van ganzen te schudden, blijkt dit niet voldoende te zijn. Trizin Hof van Hofganzen legt uit dat voor het schudden van de eieren van de beschermde grauwe gans een ontheffing van de provincie nodig is, die moeilijk te verkrijgen is. Het resultaat? Een onafgebroken groei van de ganzenpopulatie.
Beheermaatregelen en Hun Effectiviteit
De gemeente heeft vorig jaar een hekwerk langs de waterkant geplaatst om de ganzen te weren, maar door de milde winter bleven de ganzen overwinteren in het park en bood het hek geen soelaas. Daarnaast is voor verdere beheermaatregelen een ontheffing nodig die alleen bij gegronde redenen, zoals economische schade, wordt verleend. De overlast in Coevorden wordt echter niet als zodanig erkend.
Raadslid Weering wijst erop dat het Pieterpad door het Van Heutszpark loopt en dat dit de gemeente negatief beïnvloedt. “Het is het visitekaartje van Coevorden voor toeristen uit heel Nederland en zelfs daarbuiten,” zegt hij. Echter, het is moeilijk om aan dit soort schade een prijskaartje te hangen.
Oplossingen Ver Weg
Voorlopig lijkt een oplossing ver weg. “Honderd is prima, maar vijfhonderd is niet goed. Waar zit ergens de balans?”, vraagt Langes zich af. Ondertussen dreigt een ander probleem – de overlast van roeken – ondergesneeuwd te raken. De roekenpopulatie in Coevorden is ook fors, met boven de 2000 broedparen, wat weer voor andere vormen van overlast zorgt zoals geluid en ontlasting.
Conclusie
De huidige aanpak van de ganzenproblematiek in Coevorden schiet tekort. Zachte maatregelen en bureaucratische hindernissen maken dat een effectieve oplossing uitblijft. Zoals het gezegde luidt: zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Het wordt tijd dat de gemeente Coevorden daadkrachtig optreedt om het park weer terug te geven aan de mensen.