Zes dorpen in de gemeente Coevorden krijgen dit jaar, in navolging van Oosterhesselen, een dubbel plaatsnaambord, met onder de Nederlandse naam ook de Drentse variant. Zo worden bezoekers straks welkom geheten in Skonnerd (Schoonoord), Sweel (Zweeloo), Möppen (Meppen), Slien (Sleen), Daolerveen (Dalerveen) en Stieltieskanaol (Stieltjeskanaal).
En daar blijft het niet bij, want volgend jaar komen nog eens vijftien dorpen en buurtschappen in deze gemeente in aanmerking voor zo’n dubbel plaatsnaambord. Het gaat dan alleen om plaatsnamen die in het Drents afwijken van het Nederlands. Organisatie Huus van de Taol nam alle schrijfwijzen van de bijna vijftig namen van dorpen en buurtschappen in deze gemeente onder de loep. De gemeente Coevorden legt nu een bedrag van 80.000 euro opzij voor deze nieuwe borden en de frames die nodig zijn om die grotere borden te bevestigen.
‘Was het niet logischer geweest eerst belangstelling te polsen?’ Later deze maand moet de gemeenteraad hier nog een klap op geven, maar dinsdagavond werd tijdens de vergadering van de raadscommissie in Coevorden al duidelijk dat dit plan op goedkeuring kan rekenen. Al zetten met name PvdA en CDA er nog wel hun vraagtekens bij. “Het was volgens ons bijvoorbeeld logischer geweest als we eerst bij alle dorpen hadden gepeild of ze überhaupt belangstelling hebben voor zo’n bord”, stelde Eddie van der Weide (PvdA). Sandra Katerberg (CDA): “Wij zijn voorstander van het gebruik van streektaal, maar het was nooit onze bedoeling geweest dat dit zo’n kostenpost zou worden.” Wat haar betreft zou het budget gehalveerd kunnen worden, als dorpen die dit graag willen, eraan meebetalen.
Wethouder: ‘Er is al gesneden in de kosten’ Volgens wethouder Erik Holties is er al flink gesneden in de kosten. In november vorig jaar lag er namelijk al een plan voor dubbele plaatsnaamborden, maar toen nog met een kostenpost van 165.000 euro. Dat laatste omdat toen ook meteen was gekeken naar een mogelijk verplichte regel in de toekomst dat plaatsnaamborden een zogeheten pictogram skyline moeten hebben. Die afbeelding zorgt er straks voor dat auto’s met behulp van slimme camera’s herkennen dat ze de bebouwde kom inrijden.
Holties: “Daar komen we nu van terug, want we verwachten dat het nog zo’n tien tot vijftien jaar duurt voordat dat plan met die speciale borden uitgevoerd gaat worden. Er is dus voor ons geen noodzaak om dat nu mee te nemen.” Dat er straks in de gemeente Coevorden ook dorpen zijn zonder een dubbel plaatsnaambord, is volgens de wethouder geen probleem. “Daar waar de Drentse taal er is, willen we die graag uitdragen. Maar voor een dorp als Erm of Diphoorn verandert er niets.”
‘Hesseln’ had eerder al een dubbel plaatsnaambord geregeld. Dat bord werd destijds betaald vanuit het dorpsbudget. Ook in andere Drentse gemeenten zijn of worden dorpen voorzien van dubbele plaatsnaamborden. De uitbreiding van de plaatsnaamborden naar andere dorpen onderstreept het streven van de gemeente Coevorden om de streektaal in ere te houden en te promoten.