De mogelijke bouw van een munitieopslag in de buurt van Zweeloo of Exloo zorgt voor woede en onmacht bij omwonenden

Defensie onderzoekt in totaal acht locaties in Noord-Nederland voor de bouw van een Snel Inzetbare Capaciteit-munitieopslag (SIC). Dit depot, bestaande uit zeecontainers gevuld met munitie, kan gemakkelijk en snel vervoerd worden. Het transport over zee vindt plaats vanuit de Groningse Eemshaven.

Een nieuw SIC-munitiedepot is één van de wensen die Defensie aan het begin van dit jaar bekendmaakte. Rondom een munitiedepot liggen verschillende veiligheidszones met restricties. In zone A (400 meter) en zone B (700 meter) mag niet worden gewoond of gewerkt. In zone C (1900 meter) mogen geen gebouwen staan waar de hele dag veel mensen samenkomen, zoals een school.

Matine Kamps, wiens bedrijf in zone A ligt, is woedend en voelt zich machteloos. Als Defensie kiest voor de locatie bij Zweeloo, moet haar bedrijf verdwijnen. Kamps is vooral boos omdat Defensie haar niet rechtstreeks heeft benaderd en ze de mogelijke sloop van haar bedrijf uit de media moest vernemen. “Je durft gewoon geen toekomstplannen te maken, je durft niet verder te denken”, vertelt Kamps over de periode vlak nadat ze het nieuws hoorde.

Ook de dorpsraad van Exloo is diep teleurgesteld en boos over de manier waarop Defensie tot nu toe heeft gecommuniceerd. “We wisten helemaal van niets”, vertelt Luchien Polling namens de dorpsraad. “Niet van Defensie, niet van de gemeente. We hebben het uit de pers moeten halen.” De onzekerheid speelt mensen die er vlakbij wonen nu al parten, aldus Polling. “Mensen weten gewoon echt niet waar ze aan toe zijn.”

In de omgeving van het zoekgebied bij Exloo liggen zeven woningen of boerderijen in zone A en acht in zone B. Deze zouden moeten verdwijnen als het depot bij Exloo komt. Vlakbij ligt ook het belangrijkste knooppunt van radiotelescoop LOFAR. Astronomie-instituut ASTRON, eigenaar van LOFAR, wil eerst de onderzoeken van Defensie afwachten voordat er een inhoudelijke reactie komt op de plannen voor het munitiedepot.

De mogelijke bouw van dit munitiedepot veroorzaakt niet alleen economische onzekerheid, maar bedreigt ook het woon- en leefplezier van de bewoners. De gebrekkige communicatie van Defensie en het gebrek aan transparantie leiden tot woede en onmacht onder de bevolking. Het is van groot belang dat Defensie de betrokkenen direct informeert en hen betrekt in de besluitvorming om verdere onrust en ontevredenheid te voorkomen.

Loading

Related Post