De discussie over de aanwezigheid van de wolf in Nederland heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Dinsdag vroegen de provincies Gelderland en Drenthe, samen met diverse gemeenten, de Tweede Kamer om hulp bij het aanpakken van de wolf. Onder de ondertekenaars bevinden zich ook de Drentse gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Midden-Drenthe.
De wolf, een beschermde diersoort, is de afgelopen jaren teruggekeerd naar Nederland, maar deze herintroductie verloopt niet zonder problemen. In toenemende mate worden weidedieren zoals schapen, koeien en pony’s aangevallen en gedood door wolven, wat leidt tot bezorgdheid en een gevoel van onveiligheid onder de inwoners. Deze zorgen zijn de kern van een petitie die door vertegenwoordigers uit gemeenten, gedeputeerden en een schapenhouder in Den Haag is aangeboden.
Drentse Roep om Actie
De provincie Drenthe benadrukt in de petitie de groeiende angst onder de bevolking, vooral na een incident in Wapse waar een wolf vorig jaar op bevel van de burgemeester werd doodgeschoten. Deze gebeurtenis wordt momenteel onderzocht door het Openbaar Ministerie. Drenthe heeft in een brief aan de Provinciale Staten aangegeven dat ze willen ingrijpen om verdere aanvallen op zowel mensen als dieren te voorkomen en om de toenemende angst en woede onder de bevolking te verminderen.
Duidelijke Richtlijnen en Informatiepunt
Naast het pleidooi voor het verlagen van de beschermde status van de wolf, dringen de provincies en gemeenten ook aan op duidelijk landelijk beleid en de oprichting van een landelijk informatiepunt over de wolf. Dit zou burgers beter kunnen informeren en bijdragen aan een meer gecontroleerde aanpak van de wolfpopulatie.
Gelderland Neemt Voorbeeld
Gelderland heeft al stappen ondernomen door te besluiten dat wolven die twee keer in één week goed beschermd vee aanvallen, mogen worden beschoten. Tevens mogen wolven in de gehele provincie worden verjaagd met paintballgeweren, hoewel dit beleid eerder door de rechter werd verworpen. Verwacht wordt dat ook de nieuwe maatregelen juridische uitdagingen zullen ontmoeten. De provincie pleit al langer voor een verlaging van de beschermde status van de wolf om zo de populatie beter te kunnen beheren.
Nationale en Europese Druk
Landbouwgedeputeerde Harold Zoet (BBB) heeft eerder de boodschap van noodzaak tot actie tegen de wolf al overgebracht aan de Europese Commissie in Brussel. De petitie van dinsdag, ondertekend door diverse gemeenten uit Gelderland en Drenthe, is een verdere stap in deze richting.
Conclusie
De situatie rondom de wolf in Nederland blijft gespannen. De roep om actie en duidelijk beleid wordt steeds luider, vooral uit angst voor de veiligheid van vee en inwoners. Het is nu aan de Tweede Kamer en mogelijk ook Europese instanties om te reageren op deze dringende oproep vanuit de provincies en gemeenten. Zal de beschermde status van de wolf worden herzien, of blijft de spanning tussen mens en natuur voortduren? De tijd zal het leren.